Wat is een A-record? Hoe kan ik het aanmaken / wijzigen?

Het A-record of Address Record verstrekt informatie over het IP-adres van je host/domeinnaam. Het is bijvoorbeeld de link tussen de naam van je website en het IP-adres van de server waarop je bestanden staan.

Wanneer je domeinnaam niet geregistreerd is bij hetzelfde bedrijf als waar je website gehost is, dan moet je zelf die verbinding maken.
Vraag het IP-adres op van je hostingpakket en maak de nodige A-records aan bij de DNS-instellingen van je domeinnaam.

Volg deze stappen in het controlepaneel om een A-record in te stellen:

1. Ga naar “Mijn producten” > “DNS & forwarding beheer” > Klik op de knop “Beheer DNS” rechts van jouw domeinnaam.
  2. Kies in het menu links voor “A-records” (zie afbeelding onderaan dit artikel).
  3. Om een bestaand A-record te wijzigen, kies de host die je wil wijzigen en klik op de 3 bolletjes rechts. Klik daarna op “Wijzig record”. Vul het nieuwe IP-adres in en klik op “A-record wijzigen”.

Om een nieuw A-record toe te voegen, klik je bovenaan op “+ Toevoegen”. Geef een naam aan het subdomein of laat dit blanco als je het A-record voor de domeinnaam zelf wil aanmaken. Vul het IP-adres in en klik op “A-record toevoegen”

4. De wijzigingen worden geactiveerd. Denk eraan dat dit 1 tot 4u kan duren. Je kan de actieve records controleren via de who.is website.

TIP: bedenk dat steeds zowel het hoofddomein als het www subdomein moeten verwijzen naar het ip adres van de webserver. Vaak wordt ook het ftp subdomein voorzien. Zie het voorbeeld voor het domein ninefortwo.be in de afbeelding hierboven.

Wijzigingen aan je A-records worden pas na 1 tot 4 uur actief
De distributietijd bedraagt meestal 1 uur, maar kan oplopen tot 4.

Geüpdatet op 7 oktober 2022