Nameservers van je domeinnaam

Nameservers vertalen jouw domeinnaam naar IP-adressen. Surft bv. iemand naar jouw domeinnaam, dan regelen nameservers dat de persoon bij het IP-adres van jouw hostingpakket terecht komt.

Nameservers regelen op die manier een set van DNS-instellingen. Het zijn ook de nameservers die bepalen wie het e-mail verkeer van het domein afhandelt.

De nameservers van je domeinnaam zijn vooral van belang bij het verhuizen van je domeinnaam. Zolang de nameservers bij je oude provider actief zijn, blijven die oude DNS-instellingen actief. Pas wanneer je overschakelt naar de Combell nameservers worden de nieuwe DNS-instellingen actief. Deze overschakeling gebeurt niet automatisch.

Lees ook: Hoe wijzig ik de nameservers van mijn domeinnaam?

Nameservers en registrars

Meestal gebruikt een domeinnaam de nameservers van het bedrijf waar hij geregistreerd is, de registrar (bv. Combell).

Dat is echter geen verplichting, een domeinnaam kan ook andere nameservers gebruiken. In dat geval moet je bij de registrar de nameservers wijzigen via het controlepaneel.
Is je domeinnaam bij Combell geregistreerd? Volg deze instructies om je nameservers te wijzigen.

Welke nameservers staan ingesteld voor jouw domeinnaam?

De standaard nameservers van Combell zijn:

ns3.combell.net
ns4.combell.net

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen welke nameservers op dit ogenblik staan ingesteld voor je domeinnaam.

Via een whois-controle

Je kan zowel je registrar als de ingestelde nameservers vinden via een whois-controle.

Het is mogelijk dat deze nameservers “vermomd” worden door andere domeinnamen te laten verwijzen naar de IP-adressen van bovenstaande nameservers. Dit doet men om te maskeren dat men klant is bij Combell.

De naam van je registrar komt bij zo’n whois-controle niet altijd overeen met het bedrijf waar je je domeinnaam registreerde. Combell werkt met bv. partners voor de afhandeling van bepaalde extensies. Maar je domeinnaam kan je in dat geval wel steeds bij ons beheren.

Via jouw de terminal op je computer

Om te achterhalen welke nameservers ingesteld zijn voor je domeinnaam ga je te werk als volgt:

• Windows
  • MacOS

1. Klik <Start>+<r> op je toetsenbord, vul “cmd” in en bevestig met <enter> (de <Start> toets zit tussen de <ctrl> en de <alt> toetsen links van de spatiebalk)

2. Je krijgt nu een command venster waarin je opdrachten kan typen

3. Geef de volgende opdracht in (vervang “domeinnaam.be” door jouw domeinnaam): nslookup -type=NS domeinnaam.be

1. Start de “Terminal” applicatie, deze staat standaard op iedere Mac geïnstalleerd

2. In het terminal venster geef je de volgende opdracht in (vervang “domeinnaam.be” door jouw domeinnaam): dig ns domeinnaam.be +short

Geüpdatet op 22 september 2021